Lidé slyší na čerstvost a chuť, říká vítěz regionální potraviny v Plzni

Vlastními originálními recepturami, rukodělnou výrobou, šíří sortimentu a výhradně českými surovinami se snaží odlišit od hlavního trhu velkoprodejen menší plzeňská pekárna PEKO. Lidé slyší hlavně na čerstvost a chuť, řekla ČTK vítězka soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2012 Věra Němečková, která spolu s dcerou vlastní tři pekárny a šest prodejen. Letos zvítězila s listovým šátečkem z grahamové mouky, lněným semínkem a ořechovou náplní.

V kategorii masných výrobků vyhrály zbojnický česnekový bok z plzeňské firmy Pirník a salám Mrákovská vrchovina ze ZOD Mrákov na Domažlicku, v mléčných výrobcích bílý jogurt z mlékárny JOMA z Klatovska. V cukrářské kategorii pak prácheňská hnětynka vyráběná Střední školou Horažďovice. Mezi nápoji byla první medovina od Jaroslava Lstibůrka a z ovoce a zeleniny sušené hrušky z dolnolukavické Lukreny. V kategorii "ostatní" uzený kapr ze Zpracovny ryb Klatovy a pohár hejtmana získal dobřanský pivovar Modrá hvězda za tmavou "čtrnáctku".

"Jsme spíše menší rukodělná pekárna. Žádné velké stroje nemáme, všechno se u nás dělá ručně podle klasických receptur a dále vymýšlím nové, které tu nikdo v okolí nedělá," řekla Němečková. Firma nechce do žádných řetězců. Dvě třetiny produkce prodává ve vlastních prodejnách zbytek jde mimo ně, hlavně do restaurací.
 
"Lidé v poslední době chtějí nejvíc chleby a pořád se drží celozrnné pečivo a klasické koláče, hodně s ovocem. Dáváme ho tam vždy čerstvé, jakmile se objeví na trhu. Do našich výrobků nejdou žádné prostředky na prodloužení čerstvosti, protože je to na chuti poznat," uvedla. Peko nabízí 15 druhů chleba, hodně populární je víkendový o hmotnosti 1,75 kilogramu, který vydrží měkký celý týden.
 
"Lidé se vracejí hlavně proto, že ví, že je to čerstvé. V řetězcích někdy ty balené výrobky nejsou takové, jaké by měly být," řekla Němečková. Pokud je to kvalitní, rádi si připlatí. Největší boom zájmu je poslední dva roky, hodně pomohly farmářské trhy.
 
Firma, která funguje 22. rokem, začala s malou pekárnou a krámem, dvěma pekaři a dvěma prodavačkami. Nyní má 60 lidí. Nemáme ambici expandovat, ale může se objevit další dobré místo, dodala.
 
zdroj: ČTK