Bednáři plzeňského pivovaru staví sud na památku 35. pěšího pluku

Bednáři Plzeňského Prazdroje začali dnes tradičními, stovky let starými postupy stavět dva metry vysoký dubový sud, ve kterém bude jednou zrát až 35 hektolitrů plzeňského piva. Sud, který bude připravený k použití v pivovarských sklepech až zhruba na podzim, pivovar symbolicky věnoval památce slavného plzeňského 35. pěšího pluku. Před sto lety, na začátku první světové války, do pluku narukovala i řada zaměstnanců tehdejšího Měšťanského pivovaru, řekla dnes novinářům mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Osmičlenná parta bednářů zhotovuje obří ležácký sud jednou až dvakrát ročně. Kromě svého řemesla musejí být bednáři zároveň trochu truhláři, tesaři a kováři. Musejí si umět uvařit smolu na vysmolení sudů, řekl ČTK šéf party bednářů Josef Hrůza, který se v pivovaru řemeslu věnuje 40 let.
 
Než začne v sudu zrát pivo, čeká ho dlouhá cesta, která začíná výběrem dřeva. Aby sudy neprotékaly, musí mít husté letokruhy a žádné suky a musí minimálně šest let vysychat. Bednáři pak dřevo opracovávají na dužiny - úzké podlouhlé profily, které se spasují do obručí a ohnou do konečného tvaru. Než se sud stane sudem, říkají bednáři dužinám v obručích kukna. Dnes na sud použili 50 různě širokých dužin. Nejdřív je vsadili do horní železné obruče, pak navlékli další obruče a začali s ohýbáním.
 
Uvnitř budoucího sudu hoří oheň a čas od času bednáři vnitřní stranu namočí. "Oheň, voda - to je u dubu pomocník, který nám to pomůže ohnout," vysvětlil Hrůza. Spodek sudu obtáčejí řetězy s kladkami. Bednáři jim říkají satan a postupně jimi stahují dřevo pevně k sobě.
 
I když na vyspárování sudu se v pozdější fázi používá orobinec a sudy se vysmolují, pevné a dokonalé stažení dužin je základem neprotékajícího sudu. "Orobinec je jen pomocník a smola je dezinfekce a izolace, aby pivo nepřišlo do styku s dřevem. Jinak musí lícovat dno a dužiny, to je základ všeho," popsal Hrůza.
 
Bednářská parta má podle něj plné ruce práce. Každý rok opraví ve sklepích až 30 velkých ležáckých sudů, opravuje kádě a vyrábí nové sudy. Například pětadvacetilitrových sudů, které cestují po celém světě, loni bednáři udělali 300, doplnil Hrůza.
 
Um bednářů zachovává pivovar z úcty ke starému řemeslu i z praktických důvodů, řekl starší obchodní sládek Václav Berka. Malé množství ležáku Pilsner Urquell dozrává v historických sklepích ve stejných podmínkách jako před více než 170 lety, kdy se plzeňské pivo začalo vyrábět. Pivo zrající v tradičních dubových sudech slouží k porovnávání kvality a chuti s většinou produkce vyráběné moderními technologiemi.
 
zdroj: ČTK