Plzeňské slavnosti svobody 2012

Slavnosti svobody v Plzni připomínají poslední dny konce 2. světové války a osvobození Plzně americkou armádou. Z celého světa přijíždějí lidé, aby společně s obyvateli města, americkými veterány a jejich rodinnými příslušníky zavzpomínali na radostnou atmosféru konce války.

 

V Křižíkových sadech se představí Československá samostatná obrněná brigáda a 2. pěší divize US Army. Obě jednotky zde budou mít své campy, ve kterých bude možné shlédnout následující: polní autodílnu (kde budou na místě opravovány vojenské automobily značky Jeep a Dodge), dobovou techniku, ošetřovnu, štáby s autentickými funkčními radiostanicemi, autentický rozhlas dokreslující atmosféru dobovou hudbou a přenosy z rádia, výstavku zbraní a výstroje. Atmosféru dobové ulice bude dokreslovat trafika a plot s dobovými plakáty z protektorátu. Ulicí se budou procházet autenticky odění civilisté. Běžný vojenský život bude proložen scénkami a obrazy z květnových dnů roku 1945.
 
Před muzeem Patton Memorial budou moci návštěvníci shlédnout kontrolní stanoviště Rangers, americké speciální jednotky známé z filmu Zachraňte vojína Ryana. Návštěvníci budou moci dále shlédnout běžnou rutinní činnost jak vojáků, tak vojenské policie i vojenských zdravotníků. Nebude chybět výstavka zbraní a výstroje. Dále bude přítomna technika.
 
Termín akce: 4. 5. 2012 - 6. 5. 2012