Většina řezníků z Primy K. Vary pracuje v cizině

10. 04 2012 | Tři čtvrtiny z 80 pracovníků střední řeznicko-uzenářské firmy PRIMA Karlovy Vary s.r.o. dnes pracují v zahraničí, hlavně v Německu a Belgii. Důvodem je zmenšení výroby podniku za posledních pět let na pětinu, což je způsobeno hlavně dovozy levnějšího masa i uzenin z Německa, Francie, Nizozemska a Belgie, a dále ztrátou prodejen v Kauflandu, řekl dnes ČTK jednatel Luděk Šleis.

"V Česku máme v poslední době dost velké problémy, protože se do řetězců začíná dovážet stále větší množství masa a uzenin," dodal. Produktivita práce v západních zemích je o 30 až 40 procent vyšší než v ČR a vyšší jsou také dotace zemědělců. Vyššími dovozy hrozí podle Šleise riziko likvidace českého zemědělství a zánik tuzemských farem.

Prima stále dodává do některých řetězců. "Ale do všech se ani vstoupit nesnažíme, protože supermarkety vozí zboží od svých původních dodavatelů a stále více preferují producenty, s nimiž dělají dlouhodobě," uvedl Šleis. Podle něj jsou Češi daleko větší Evropané než například Němci a Francouzi, protože spotřebovávají výrobky z celé Evropy.

Prima nevidí růžově budoucnost zpracovatelů masa ani chovu vepřů v ČR. "Pokud se na to naši sedláci, kteří nejsou určitě horší než sedláci v Německu, vykašlou, a pak někdy za dva tři roky, až tu nebude jediný vepř, tak najednou zjistíme, že EU nebude dávat další dotace Německu, Belgii a Holandsku, tak si to doplatíme my ze svého. Stáje ale budou zničené a stavět je znovu bude komplikované," uvedl Šleis.

Počet malých řezníků v ČR se udrží. "Mohou zachránit kvalitu, ale naše zemědělství nezachrání," uvedl Šleis. V ČR zřejmě podle něj zbude jeden velký kolos, u středních výrobců je pesimista.

Až 60 řezníků Primy v cizině vytváří dnes zhruba čtvrtinu ročních tržeb podniku, které se pohybují kolem 100 milionů korun. "Snažíme se tak přežít tuto těžkou dobu. Práce v zahraničí je cesta. Řezníci získají zkušenosti a poté, co se vrátí, je mohou uplatnit ve výrobě nebo na krámě," řekl Šleis. Zájem o ně v zahraničí je podle něj čím dál větší.

"Pracují tam za poloviční mzdy než domácí pracovníci, ale minimálně za dvojnásobné mzdy než je český průměr," dodal. Podle něj se nyní na Západ tlačí také Poláci, Bulhaři a Rumuni.

Nových řezníků je v ČR zatím dost, ale další nevyrůstají. V oboru se přitom dají vydělat slušné peníze.

Výroba Primy klesla za pět let zhruba na pětinu, tedy na dvě tuny masa a uzenin denně. "Nyní nám jde lépe maso než uzeniny, protože hledáme nové způsoby čím oslovit zákazníky. Například nová steaková masa z USA a telecí maso. Musíme hledat to, co konkurence nemá. Dále oslovujeme špičkové šéfkuchaře, jimž nabízíme přesně to, co potřebují," řekl Šleis. Hotely a restaurace odebírají dvě třetiny produkce firmy.

zdroj: ČTK

 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO