Pilsner Urquell má po 115 letech stejnou chuť i kvalitu, říkají vědci

Nejznámější české pivo Pilsner Urquell, které v pátek oslaví 170 let od uvaření první várky v Plzni, si 115 let udržuje stejnou chuť i kvalitu. Laboratoř Labor Veritas z Curychu srovnala současné pivo se stejnou značkou, kterou testovala už v roce 1897, tehdy jako chemická laboratoř v St. Gallen spolu s Lučebním výzkumným ústavem v Plzni. Podle výsledků měření jsou odchylky minimální v řádu setin až desetin procenta. Jsou stejné jako rozdíly mezi várkami Pilsner Urquell vyráběné současnou moderní technologií, řekl ČTK Václav Berka, sládek Plzeňského Prazdroje. Výsledky Švýcarů potvrdila laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Testy z roku 1897 jsou nejstarším dochovaným rozborem Pilsner Urquellu, který mají v Prazdroji k dispozici. V tomto roce byl plzeňský pivovar druhým největším výrobcem piva v Rakousku-Uhersku, vyvážel ho do mnoha zemí Evropy i USA. O rok později si nechal zaregistrovat značku Pilsner Urquell, nyní nejvíce exportované pivo z ČR. Loni ho firma vyvezla 685.000 hektolitrů do 55 zemí, meziročně o tři procenta více. V Česku i v dalších 30 zemích ho čepují tisíce restaurací a barů.

"Po porovnání výsledků můžeme konstatovat, že hodnoty jsou prakticky totožné," uvedl Markus Lüönd z Labor Veritas. "To, co řekla nezávislá laboratoř, která zkoumá potraviny z celého světa, potvrzuje slova generací našich sládků o tom, že pivo je stále stejné, a to i díky tomu, že při zavádění nových technologií důsledně dbáme na dodržení receptury a tradičních výrobních postupů," dodal Berka.
 
Odborníci denně degustují vzorky stáčení. Pivo z nerezových tanků srovnávají s mokem dozrávajícím v dubových sudech. "Máme každodenní jistotu, že jdeme pořád stejným směrem," uvedl Berka. V ležáckých sklepích se o tom mohou přesvědčit návštěvníci pivovaru, jichž tam loni zavítalo přes čtvrt milionu, meziročně o 11 procent více.
 
Unikátnost chutě piva Pilsner Urquell je daná údajně nejkvalitnějšími českými surovinami, které se podle Berky po 170 let nezměnily. "Voda z plzeňských studní je hodně měkká, vlastní slad je z nejlepších českých a moravských ječmenů. Chmel, žatecký poloraný červeňák, obsahuje výrazné aromatické složky. "Unikátní chuť ležáku je také dána tím, že pivo je méně prokvašené, a má tedy méně alkoholu než ostatní ležáky, ale právě proto je tam více zbytkového extraktu sladu, který nápoji dává plnost a chlebnatost," uvedl Berka.
 
Trvale stejnou kvalitu a chuť piva potvrzují tři legendy, které čepují Pilsner Urquell 30 až 40 let. Podle Karla Hulaty z pražské pivnice U Zlatého tygra, Romana Smolíka z pražského Bredovského dvora a Františka Šlapáka z písecké pivnice U Reinerů je právě stabilní kvalita a originální chuť dobře ošetřeného piva největším tahákem pro hosty.
 
Kvalitu surovin i parametry piva prověřuje laboratoř pivovaru, výzkumný ústav a Vysoká škola chemicko-technologická. "Pivo projde od příjmu ječmene po hotový nápoj více než 200 analýzami přístrojů a degustátorů všech výrobních oddělení. Konečná degustační komise posuzuje každou várku, která se dostává na trh, uvedl Berka.
 
Členové degustačního týmu, jichž je ke 30, musejí skládat pravidelné zkoušky ověřující stálost jejich chuťových schopností. Mezi nimi jsou i ženy, které jsou citlivější na některé vůně a aromata. Plzeňský degustátor Pavel Konáš se letos stal mistrem Evropy na degustačním panelu všech pivovarů mateřské skupiny SABMiller.
 
zdroj: ČTK